Artikkel i SAGAT 2010 11 20

Engholm fikk svi for politi-tabbe

Engholm fikk svi for politi-tabbe

Polititjenestemennene var ikke i tvil om at elg­en var tjuvslaktet, og pågrep Sven Eng­holm for ulovlig jakt. I realiteten hadde viltnemnda avlivet elgen, etter at den var blitt påkjørt. Den profilerte hundekjøreren som har vunnet Finnmarksløpet hel­e 11 ganger kom uventet i politiets søkelys 17. oktober i år, da han og kjæresten var på fisketur på Idjajávri, eller Nattvann, drøye to mil nord for Karasjok. De to hadde akkurat gått i land på en holme og var i ferd med å lage seg lunsj da uniformert politi dukket opp på holmen. En betjent ankom i egen båt, og visitten var ikke av det hyggelige slaget. Engholm ble anholdt for ulovlig jakt

De ble enige om å følge fotspor­ene fra veien og inn til elgen, før de skulle sette kursen mot Kar­as­jok. – Vi hadde vel fulgt sporene ganske langt da jeg lurte på hvor vi egentlig var på vei. «Vi følger fotsporene dine», svarte den ene betjenten selvsikkert, forteller Engholm. På sin ferd bortover mot elgslaktet hørte Engholm den ene av politibetjentene snakke i telefonen. Her ble han fortalt var at Sven ikke hadde hatt befatning med elgen. Det som hadde skjedd var nemlig at elgen tidligere på dagen var blitt påkjørt like i nærheten, og at bilisten hadde varslet viltnemnda i Karasjok som så hadde sporet den skadde elgen opp ved hjelp av elghund, før den så ble avlivet.

Politiet var imidlertid ikke varslet, så da politiet fikk melding om at det var hørt skudd og at det kunne være tjuvslakting på gang, ble det raskt konstatert at elgen måtte ha blitt tjuvslaktet. Reinpolitisjef Per Valved sier til Ságat han er kjent med historien, og kan bekrefte riktigheten av det den kjente hundekjøreren forteller om oppdraget to av hans betjenter deltok i. – Jeg har fått saken referert og kan bekrefte det Engholm sier. Vi må bare beklage at vi heftet ham i hans tur, men alt tydet først på at sporene vi fulgte fra slaktet førte til ham. Senere viste det seg at det ikke var de helt samme spor­ene, men noen spor som gikk like ved, forteller Valved. Han kaller det hele en misforståelse, og sier politiet legger seg flat for det som skjedde den aktuelle oktoberdagen for en drøy måned siden.

Artikkel i SAGAT 2010 11 20